

# Study of Environmental Arctic Change (SEARCH) Planning Meeting

19–20 November 2015 Stevens Room, 7<sup>th</sup> Floor Grand Hyatt Hotel, 721 Pine St Seattle, Washington

#### **Meeting Agenda**

Meeting Theme: Discussion of SEARCH future plans

Science Steering Committee/Action Team Goal: Define Year 2 activities, outcomes, potential partnerships for science themes, Arctic observing, crosscutting initiatives, and implementation plan.

#### Day 1: Thursday, 19 November 2015

12:00 p.m. Snacks will be provided for those coming from Arctic Observing Open Science

Meeting

1:00 p.m. Welcome and Opening Remarks

 Overview of SEARCH Directions, Activities, and Structure [Brendan Kelly, Caspar Ammann & Hajo Eicken – 40 min]

1:40 p.m. Arctic Executive Steering Committee – science and policy [Mark Brzezinski, virtually – 10 min]

1:50 p.m. Alaska's Arctic Policy [Craig Fleener – 10 min]

2:00 p.m. SEARCH and Arctic Observing Activities

- SEARCH's Arctic Observing Engagement and Vision [Hajo Eicken 10 min]
- Preliminary take-homes from Arctic Observing Open Science meeting [Craig Lee 10 min]
- How can SEARCH strengthen Arctic Observing?
  - o Eric Kasischke, NASA [10 min]
  - o Jeremy Mathis, NOAA [10 min]
  - o Neil Swanberg, NSF [10 min]
  - o Sandy Starkweather, IARPC [10 min]

Questions and discussion

Version: 11/18/15 1

3:30 p.m. BREAK

# 3:45 p.m. SEARCH Year 2 Plans

- Key objectives and activities
- Community engagement
- Expected outcomes and products
- Connections to Arctic Observing and contributions to crosscutting activities.

3:45 – 4:15 p.m. Land Ice Action Team [Fiamma Straneo and Ted Scambos, virtually – 30 min]

4:15 – 4:45 p.m. Permafrost Action Team [Ted Schuur – 30 min]

4:45 – 5:15 p.m. Sea Ice Action Team [Henry Huntington – 30 min]

#### 5:15 p.m. Cross-cutting Activities

- Knowledge Exchanges: Connecting and Capacity Building [Bob Bindschadler 10 min]
- 5:25 p.m. Discussion
- 5:50 Summary, Plan for Tomorrow, and Adjourn for Day 1

### 6:00 pm Reception (Location: Mr. West Cafe Bar at 720 Olive Way)

# Day 2: Friday, 19 November 2015

8:30 a.m. Welcome and plan for the day: recap where we are and decisions to make

8:50 a.m. Science Communication activities [Matthew Druckenmiller - 10 min]

#### 10:00 a.m. Break

Decisions and planning of SEARCH year 2 activities

- Action teams & observing year 2 activities and products
- Cross cutting activities year 2 plans
- SEARCH / Interagency Arctic Research Policy Committee (IARPC) interface

Version: 11/18/15

• Roles of SSC, Action Teams, & Executive Office

# 11:45 a.m. Adjourn Open Session

Begin closed portion of meeting – SSC, Action Team Leads, Staff only

12:00 p.m. LUNCH (Provided)

1:00 p.m. Group focuses on writing/outlining; may break into smaller groups

5:00 p.m. Review of next steps and timeline

5:30 p.m. Meeting Adjourns

Saturday, 20 November: SEARCH Leadership & Staff meet

Version: 11/18/15 3